неділя, 12 лютого 2017 р.

Оптичні ілюзії

Оптичні ілюзії, або як їх ще називають оптичні обмани, виникають у здорових людей порівняно часто протягом усього життя, так як вони є абсолютно нормальним станом, що залежать від конкретних умов або будови людського ока.
Причини деяких ілюзій встановлені, але більшість з них не має наукового пояснення, і по сей день. До відомих видів оптичних ілюзій відносяться явища обумовлені особливостями будови органа зору - це іррадіація, обмани зору.
Сьогодні лікарям і психологам вдалося створити незвичайну класифікацію, яка поділяє всі види оптичних обманних сприйняттів за різними ознаками. Так, існують ілюзії сприйняття розмірів предмету або фігури, співвідношення розмірів фігури в залежності від фону, обмани кольору і контрастів. А також, помилкові сприйняття глибини і руху, ефекти перцептивної готовності і післядії, уявні і удавані неможливі (ареальні, за межею дійсності, несправжні) фігури.
Оптична ілюзія являє собою помилкове візуальне сприйняття дійсності, предмета або явища видимого внаслідок особливостей будови зорового апарату, а також під впливом конкретних природних умов (заломлення променів при сильному дощі, спотворення обрисів предметів або фігури в сутінках). Причому, таке захворювання, як дальтонізм, не має відношення до оптичних ілюзій.
За зорове сприйняття відповідає вся система зорового апарату, що включає очі, нервові клітини і закінчення, завдяки яким зоровий сигнал надходить у мозок, і безпосередньо у ту частину мозку, яка відповідає за візуальне сприйняття явищ або предметів.



Дивним феноменом вважається відома з часів Птолемея ілюзія сприйняття небесних світил у збільшеному розмірі в момент знаходження їх у лінії горизонту. Чимало вчених знаходили гідні і переконливі пояснення цьому явищу, однак минав час, і з'являлися нові, такі ж "достовірні" теорії.
Це говорить тільки про те, що в області оптичних ілюзій існує ще безліч можливостей для вивчення. Вчені та лікарі розділили (умовно) причини, з яких виникають будь-які види оптичних ілюзій, на три типи:
- перша причина полягає в тому, що зорова система сприймає відбите від предметів світло таким чином, що свідомість людини отримує хибну (уявну) інформацію;
- друга причина полягає в помилковій, неправильної передачі сигналів зору за допомогою нервів, у результаті мозок також отримує неправильну інформацію, що призводить до уявного, спотвореного сприйняття;
- третя причина заснована на порушеннях мозку (збої мозкової діяльності), який видає неправильну інформацію.
У деяких випадках може виникнути ілюзія відразу з кількох причин.
Існують кілька видів появи оптичних ілюзій - оптичні обмани, які з не зовсім вивчених причин створила природа (найбільш відомий приклад - це міражі в пустелях), штучно створені людиною, з використанням візуальних ефектів (зокрема гра зі світловими сприйняттями).


Прикладом служить широко відомий оптичний фокус - ширяння в повітрі (левітація).
Якщо штучно створені оптичні обмани мають строге пояснення (гра зі світлом, механічні конструкції), то природний ілюзорний обман практично ніколи не має науково обґрунтованого пояснення.
(За матеріалами сайту http://molomo.com.ua)

Цікавий матеріал про оптичні ілюзії ти можеш прочитати за посиланнями:
Вікіпедія. Оптична ілюзія
Пустунчик. Дитячий портал. Неймовірні ілюзії
Добра фізика. Зорові ілюзії